Jak zaplanować układ w nowej kuchni? Wskazówki

Projektowanie układu nowej kuchni to proces wymagający uwzględnienia wielu szczegółów. Kluczowe jest zachowanie harmonii między funkcjonalnością a estetyką pomieszczenia. W kuchni codziennie przyrządzamy posiłki i spędzamy czas z bliskimi. Właśnie dlatego ułożenie mebli i sprzętów AGD ma kluczowe znaczenie. Dowiedz się, jak zaplanować układ kuchni i maksymalnie wykorzystać potencjał pomieszczenia.

Układ dopasowany do potrzeb i metrażu

Planując kuchnię, najpierw należy wybrać jej układ. W małych pomieszczeniach świetnie sprawdzają się kuchnie jednorzędowe – wszystkie sprzęty i meble znajdują się wówczas w jednej linii. Są też inne sposoby na zorganizowanie kuchni.

  • Układ w kształcie litery L lub U – sprawdza się w większych wnętrzach. Taki układ pozwala wygodnie rozmieścić strefy robocze. Zapewnia również więcej blatu do pracy.
  • Kuchnia z wyspą – coraz częściej spotykana, zwykle w dużych kuchniach. Układ ten pozwala uzyskać dodatkowe miejsce do przyrządzania posiłków. Wyspa może też pełnić funkcję stołu i miejsc do spotkań.

Kluczowy element projektowania kuchni to tzw. trójkąt roboczy. Zgodnie z nim, należy zoptymalizować rozmieszczenie trzech głównych punktów pomieszczenia: lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej.

  • Odległość między trzema punktami musi zostać tak dobrana, aby praca w kuchni przebiegała bezproblemowo. Nie powinno się pokonywać między nimi dużych dystansów.
  • Łączna długość boków trójkąta roboczego powinna mieścić się w przedziale 4-7 metrów.
  • Jeśli kuchnia jest mała, trójkąt roboczy można zorganizować w jednej linii – tak, aby między trzema strefami znalazła się przestrzeń robocza.

W większej kuchni układ można jeszcze bardziej rozbudować. Można np. umiejscowić wyspę osobno, aby pełniła niezależną strefę przyrządzania posiłków.

Podział na strefy – rozmieszczenie sprzętów i przechowywanie

W nowej kuchni należy wyznaczyć strefy, które będą ułatwiać codzienne obowiązki. Do najpopularniejszych zaliczamy cztery strefy: przygotowywania posiłków (blat, drobne AGD, deski do krojenia), gotowania (piekarnik, płyta grzewcza, garnki), zmywania (zmywarka, zlew, suszarka do naczyń) oraz zapasów (lodówka i szafki na produkty suche).

CZYTAJ  Czajniki elektryczne 1 litr – najlepszy model do kuchni. Przegląd

Urządzenia w kuchni należy rozmieścić w sposób logiczny. Oznacza to, że zmywarka powinna stać blisko zlewu, z kolei piekarnik na wysokości wzroku. Planujesz instalację suszarki Bosch lub innego producenta? Uwzględnij to na etapie projektowania, aby całość była jak najbardziej praktyczna i spójna.

W mądrze zaplanowanej kuchni każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. Dolne szafki warto wyposażyć w wysuwane szafki i systemy narożne. Z kolei szafki wiszące sięgać mogą nawet sufitu. Wówczas w górnych partiach schowasz rzadziej używane akcesoria. Jeśli kuchnia będzie mała, genialnie sprawdzą się meble na wymiar – wypełnią każdą, nawet trudno dostępną wnękę.

O czym jeszcze trzeba pamiętać, projektując nową kuchnię?

Nie można zapomnieć o oświetleniu, które w dużej mierze wpływa nie tylko na wygląd pomieszczenia, ale i bezpieczeństwo. Dobre światło pozwala też wygodnie przyrządzać posiłki. Poza światłem głównym warto doświetlić blat. Jeśli masz ochotę, możesz też dołożyć oświetlenie dekoracyjne (np. pod półkami lub w witrynach).

Dobrze zaplanowana kuchnia to również odpowiednie materiały i kolory. Powinny zostać dopasowane do stylu mieszkania, ale też być łatwe w utrzymaniu czystości. Jasne fronty mogą optycznie powiększyć pomieszczenie, jednak ciemne dodadzą mu elegancji. Jeśli chcesz uzyskać nowoczesny charakter kuchni, zdecyduj się na stalowe i szklane elementy. Aby wprowadzić nieco ciepła, sprawdzą się dekoracje z drewna.

Materiały użyte w projekcie kuchni muszą być odporne na wysoką temperaturę, zarysowania i wilgoć. Na lata powinny posłużyć m.in. blaty z kompozytu, kamienia lub wysokiej jakości laminatu.

Jak widzisz, zaplanowanie funkcjonalnej kuchni nie jest takie proste. Wymaga bowiem przemyślenia wielu aspektów – od układu przestrzeni, przez ułożenie mebli i rozmieszczenie urządzeń, aż po oświetlenie i dobór materiałów. Pamiętaj, że kuchnia to inwestycja na lata. Warto więc poświęcić czas na jej dokładne zaprojektowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *